Columns

Home » Columns

Zwartrijders in de cel
(06.12.2021)

Duizenden mensen zitten in Duitsland in de gevangenis, omdat ze zonder kaartje in metro, tram of bus hebben gezeten. Die hechtenis kost de staat (dus de belastingbetaler) miljoenen per jaar en het lost het probleem niet op, want verreweg de meeste zwartrijders zijn werkloos, voor een deel verslaafd en soms ook dakloos. Lees meer …


Russische diplomaat dood op straat gevonden
(01.08.2021)

Aan de serie verdachte sterfgevallen van Russische diplomaten in het buitenland kan weer een nieuwe zaak worden toegevoegd. Dit weekend kwam het in de publiciteit. Op de vroege ochtend van de 19e oktober vond de Berlijnse politie het lijk van een man op het trottoir voor de Russische Ambassade aan Unter den Linden. Het leek erop dat het slechtoffer uit een van de bovenverdiepingen was gevallen – of geprongen? Of geduwd? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, want de ambassade gaf geen toestemming voor obductie of ander onderzoek en het lijk werd meteen naar Rusland overgebracht. Zijn naam is niet bekend gemaakt. Lees meer …


Blunderend naar de eindstreep
(01.08.2021)

Duitsland gaat naar de stembus, op 26 september. Een nieuwe bondsdag moet worden gekozen en vervolgens een nieuwe bondskanselier. De afgelopen jaren leidde dat nooit tot verrassingen, Angela Merkel en haar CDU/CSU partij kwamen steevast als winnaar uit de bus. Maar het tijdperk-Merkel is voorbij en de verkiezingen worden interessant – veel interessanter dan een paar maanden geleden werd verwacht. Lees meer …


Omkoopzaak kan lastig worden voor Duitse minister
(02.03.2021)

Het kon niet uitblijven. Als mensen geld ruiken, is de verleiding groot om van het rechte pad af te wijken. Er worden dubieuze deals gemaakt en soms wordt smeergeld betaald. Af en toe zijn politici daarbij betrokken. Wie weet komen ze er veel vaker mee weg dan we denken, maar bij tijd en wijle lopen ze toch tegen de lamp. Dat is nu het geval bij de mondkapjes-affaire in Duitsland, een smeergeldzaak, waarover iedere dag nieuwe feiten aan het licht komen. Ook over de rol van de minister van Volksgezondheid, Jens Spahn (CDU). Lees meer …


Berlin, who cares?!
(11.01.2021)
Berlijn kent geen hokjes, geen etiketten, alles is voor iedereen. Niemand kijkt ergens van op. Ik heb destijds gekozen voor West, omdat ik dat het meest grootsteedse deel vind van de stad, het deel dat het meest herinnert aan de gloriedagen van vóór de oorlog. Het Berlijn uit het interbellum dus, de stad die de roaring twenties beleefde zoals geen andere. De sporen daarvan zijn in West nog steeds zichtbaar. Ik woonde 14 jaar in Charlottenburg en nu bijna 3 jaar in Schöneberg, de regenboogwijk. Waar de meeste homo´s, lesben en transen wonen. De transen zijn vaak hooggehakt, meestal gekleed alsof ze op weg zijn naar de opera, de baardstoppels nog duidelijk zichtbaar onder de zware make-up. Niemand kijkt. Lees meer …


Beeld van `troostmeisje´ leidt tot diplomatieke rel
(6.12.2020)
Een Aziatische vrouw op een rechte stoel, handen in de schoot, droevig uiterlijk. Naast haar eenzelfde stoel, leeg. Dit bronzen beeld in de Berlijnse wijk Moabit stelt een Koreaans troostmeisje voor, een van de circa 200 duizend vrouwen en meisjes die tijdens de tweede wereldoorlog naar Japan werden gedeporteerd om daar te werken in militaire bordelen. Ze kwamen vooral uit Korea en China maar ook uit andere landen, zoals Nederlands-Indie. En voor bijna de helft uit Japan zelf. Lees meer …


Eindelijk groen licht voor Berlijns rampvliegveld
(20.10.2020)
Beter laat dan nooit: na 9 jaar vertraging wordt de nieuwe luchthaven van Berlijn op 31 oktober dan toch werkelijk geopend. Drie keer zo duur als gepland, namelijk meer dan 7 miljard, en nu alweer te klein. Er moet meteen geld bij. De grappen over het rampvliegveld zijn niet te tellen. Vooral in de rest van Duitsland bescheurt men zich over het gesukkel in de hoofdstad en ook de Berlijners zelf zijn er als de kippen bij om af te geven op het bestuur, dat zich bij grote projecten altijd feilloos in de nesten weet te werken. Lees meer …


Het droomhuis van Jens Spahn
(22.08.2020)
Duitsers zijn gesteld op soberheid. Het is een van de redenen waarom ze van Angela Merkel houden. De bondskanselier woont met haar man in een ongetwijfeld comfortabel, maar bepaald niet extravagant appartement tegenover het Pergamon-museum aan de Spree, in de zomervakantie wandelt het echtpaar in Zuid-Tirol en ze hebben een buitenhuisje, een Datsche, in de Uckermark, een rustig natuurgebied ten noordoosten van Berlijn. Eenvoudig en netjes. Mutti Angela kan er haar kookkunst botvieren, te weten braadworst, aardappelschotels, taarten, en meer is er over haar privéleven nauwelijks te melden. Lees meer …


Ramp dreigt voor Berlijnse horeca
(16.06.2020)
Het zou 32 graden worden afgelopen zondag en dus zette ik met een vriendin koers naar de Schlachtensee, een van de vele meren die de stad rijk is. Het is een populaire plek. Kinderen vermaken zich in de speeltuin, men zwemt en ligt te zonnen, en dit alles staat in het teken van een mooie horecagelegenheid van het wijnhuis Lutter&Wegner. Langs het water een Biergarten met lange banken en zelfbediening, iets hoger gelegen een elegant restaurant met enorm terras, de Fischerhütte. Lees meer …


Homo-genezing nu wettelijk verboden
(14.05.2020)
Het is 2020 en het klinkt ongeloofwaardig, maar nog steeds worden ieder jaar tussen de 1000 en 2000 meestal jonge homoseksuelen in Duitsland onderworpen aan een vorm van therapie om deze duivel uit te drijven. Vooral in streng-religieuze kringen uiteraard. Dat gebeurt met indoctrinerende gesprekken, lichttherapie, electroshocks en demonen-uitdrijving. Vaak dragen de slachtoffers hun hele leven de psychische gevolgen daarvan met zich mee, die soms tot zelfdoding leiden. Lees meer …


Sterven in Duitsland is niet makkelijk
(12.03.2020)
De Duitse worsteling met het verleden houdt niet op en dat is maar goed ook; het onzegbare mag niet worden verzwegen. Nooit. Maar soms leidt die fixatie tot verkrampte toestanden, zoals het taboe op euthanasie. Lees meer …


In ongenade
(03.02.2020)
Deze maand is het weer zo ver: het jaarlijkse filmfestival Berlinale drukt zijn stempel op de stad. Voor de 70ste keer kan Berlijn genieten van rode lopers, limousines, recepties en een tsunami van internationale journalisten en vertegenwoordigers van de filmwereld. Honderden mensen zullen steeds dapper kou en regen trotseren bij theaters en hotelingangen, om een glimp te kunnen opvangen van een beroemdheid. Lees meer …

De AfD wil westwaarts
(20.11.2019)

Gejammer bij de gevestigde partijen, gejubel bij de AfD: de ultra-rechtse `Alternative für Deutschland´ scoorde bij de laatste deelstaatverkiezingen ruim boven de 20 procent. Ontevreden Oost-Duitsers in Saksen, Brandenburg en Thüringen hielpen de partij aan een klinkende zege. In Thüringen, waar de griezelige voorman Björn Höcke zelfs officieel fascist genoemd mag worden van de rechter, kreeg de AfD maar liefst 27 procent van de stemmen. Lees meer …


Gevaarlijk spel in de crèche
(27.10. 2019)

Original Play, zo heet het spel dat de Amerikaan Fred O. Donaldson heeft ontworpen en dat jonge kinderen vertrouwd moet maken met liefdevol lichamelijk contact. Het gaat erom agressie af te bouwen, aldus de bedenker. Bij deze methode stoeien volwassen mannen met kleine kinderen, waarbij het tot veel lichaamscontact komt. Het spel wordt beoefend in sommige Duitse en Oostenrijkse kinderdagverblijven en crèches, vaak geschoeid op kerkelijke leest. Lees meer …


Joods museum in Berlijn onder vuur
(17.06.2019)

De ouderen onder ons herinneren zich ongetwijfeld nog dat buitenland-commentator mr G.B.J. Hiltermann nog eens een spraakmakend proces aan zijn pantalon kreeg, omdat hij De Volkskrant `rondweg antisemitisch, althans anti-Israel´had genoemd. Hij werd veroordeeld wegens smaad en moest zijn uitspraak terugnemen. Dat was in 1969. We zijn inmiddels op de kop af een halve eeuw verder en ik vraag me af of de uitkomst nu dezelfde zou zijn geweest. Want nog steeds wordt kritiek op Israel uitgelegd als antisemitisme. Lees meer …


Opening vliegveld Berlijn opnieuw op losse schroeven
(14.04.2019)

Wie rond het Paasweekend in Berlijn een vlucht heeft geboekt, moet rekening houden met chaotische toestanden op vliegveld Tegel. Volgens onheilspellende berichten zullen veel reizigers hun vlucht missen, omdat ze niet bijtijds uit de rijen wachtenden kunnen komen. Afgelopen vrijdag was het al helemaal mis en met Pasen schijnt het nog veel erger te worden. Lees meer …


OPZIJ, 21 februari 2019
Marjolijn Uitzinger over Angela Merkel: een koele mutti

Mutti wordt ze genoemd, eerst door haar partij de CDU en gaandeweg ook daarbuiten. Het is geen vanzelfsprekende bijnaam voor een kinderloze vrouw en zelf is Angela Merkel
er ook niet heel erg enthousiast over. “Ik heb geleerd ermee te leven,” zei ze eens een beetje zuinig. De Duitse bondskanselier kondigde in oktober vorig jaar aan dat ze bij de volgende Bondsdagverkiezingen die gepland staan voor 2021, niet meer als kandidaat wil meedoen en de periode daarna niet meer in de politiek te willen blijven. Journalist en oud-tv-presentator Marjolijn Uitzinger, zelf al jaren woonachtig in Berlijn, schreef een persoonlijk portret van deze voor Duitsland en Europa zo bepalende politica. Lees meer …


Gerhard Richter doet boekje open over `Werk ohne Autor´
(16.02.2019)

Op 24 februari is het weer zo ver, de jaarlijkse Oscar-uitreiking. Duitsland heeft als kandidaat voor beste buitenlandse film `Werk ohne Autor´ (`Never look away´) ingezonden, die het tot de laatste vijf heeft geschopt en ook in Nederland erg enthousiast is ontvangen. De film is bij het Duitse publiek ook goed gevallen, maar door de belangrijkste filmrecensenten genadeloos neergesabeld. Ik was het met die kritiek eens en mijn vrienden in Nederland verbazen zich daarover, want iedereen is nu juist zo onder de indruk. Lees meer …


`Respekt-Rente´nieuwe splijtzwam in Duitse politiek
(11.02.2019)

Wanneer het om Nederland gaat, is er weinig waarover de Duitsers zich zo kunnen verbazen als over de pensioenen. Een flink bedrag elke maand, ook al heb je geen dag gewerkt in je leven, want de AOW komt gewoon op je bankrekening binnen. Wat een luilekkerland. Ze zijn jaloers en dat is begrijpelijk, want hun pensioenen zijn doorgaans niet bepaald om over naar huis te schrijven, ook al is het deels eveneens een staatspensioen. Ik ga het hier niet uitleggen, want het systeem is ingewikkeld, maar de uitkomst is in ieder geval heel mager, en bovendien vallen de pensioenen in de voormalige DDR nog lager uit dan die in West-Duitsland. Lees meer …


Domme voetballer lokt lelijk debat uit
(26.07.2018)

Eén foto zegt meer dan duizend woorden, dat weten we. De Duits-Turkse voetballer Mesut Özil heeft het weer eens aan den lijve ondervonden. De Arsenal-speler liet zich op 13 mei in Londen vriendelijk lachend fotograferen met `zijn´ president Erdogan, zoals hij hem noemde. De opwinding daarover leidde tot een slechte sfeer in het Duitse nationale elftal, dat ook nog eens waardeloos voetbalde en dus terecht na de eerste ronde al uit het WK vloog. De commentaren bleven rondzingen in de media en op de social media, tot op de dag van vandaag. Lees meer …


Het persoonlijke is politiek (en omgekeerd)
(02.07.2018)

Natuurlijk, de vluchtelingencrisis is de aanleiding. Daarover zijn ze het grondig oneens, al jaren, Bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de chef van de Beierse zusterpartij CSU, Horst Seehofer, tevens minister van Binnenlandse zaken. Maar de diepere oorzaak is dat ze elkaar niet kunnen luchten of zien, en dat duurt ook al jaren. Het huwelijk tussen de arrogante Beier en de steile Oost-Duitse domineesdochter was bij de verloving al gedoemd te mislukken. Lees meer …


Modekoning Lagerfeld wil zijn pas teruggeven
(13.05.2018)

`Moest ze zeggen dat een miljoen vluchtelingen welkom waren? Men moet zich het verleden van Duitsland herinneren. Ik haat Merkel, omdat ze dat vergeten is. En het gevolg is dat er nu honderd neonazi´s in het parlement zitten.´ Lees meer …


Angela Merkel in de knel
(07.04.2018)

Het rommelt in de met zoveel pijn en moeite tot stand gekomen grote coalitie van christendemocraten (de CDU van Angela Merkel en de rechtse CSU uit Beieren van Horst Seehofer) en sociaal-democaten (SPD). Het bekende beeld van de kruiwagen met kikkers doemt steeds sterker op. De SPD-leiding zegt Merkel nu de wacht aan: zo kan het niet langer, de Bondskanselier moet ingrijpen. Lees meer …


Rel rond voedselbank Essen
(28.02.2018)

De voedselbank in Essen (Ruhrgebied) zal vanaf nu model staan voor het Duitse dilemma in de omgang met anderhalf miljoen vluchtelingen. Eigen volk eerst of eerlijk delen, dat lijkt simpel gezegd het probleem. Sinds 10 januari van dit jaar deelt deze voedselbank geen nieuwe kaarten uit aan mensen zonder Duitse pas. Want de behoeftigen uit eigen land dreigen verdrongen te worden, is het argument. Lees meer …


Berlinale op glad ijs
(25.02.2018)

Over bezoekersaantallen heeft de Berlinale, het jaarlijks filmfestival in Berlijn, niet te klagen. Zo´n half miljoen bioscoopgangers maken het tot het grootste publieksfestival in de filmwereld. De stad ritselt van de sterren, die glimlachend staan te kleumen op de rode loper. Ieder jaar geniet ik van de sfeer. En toch kan de Berlinale met zijn 400 films niet tippen aan Cannes en Venetië. Daar wordt filmgeschiedenis geschreven, daar gaan de grote, belangrijke films in première. Lees meer …


`Halfneger´-rel pijnlijk voor Duitse justitie
(07.01.2018)

`De kleine half-neger krijgt blijkbaar te weinig aandacht, op een andere manier is zijn gedrag niet te verklaren.´ Deze tweet van Jens Maier, parlementslid voor de ultrarechtse AfD, is nu al legendarisch. Met `Halb-neger´ werd Noah Becker bedoeld, de 23-jarige zoon van Boris Becker en diens Afro-Amerikaanse ex-vrouw. Hij had in een interview gezegd dat Berlijn in vergelijking met Londen of Parijs een witte stad is en dat hij zelf vanwege zijn huidskleur ook met racistische incidenten te maken had gehad. Maar hij houdt van Berlijn: `Je kunt hier vrij zijn en mensen accepteren je zoals je bent, afgezien van dit soort voorvallen.´ Lees meer …

Wat te doen met de AfD?
(16.09.2017)

De pittigste tekst kwam deze week van Sigmar Gabriel, sociaal-democraat, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Hij is woedend en treurig, dat na de verkiezingen van zondag 24 september `in de Rijksdag naar alle waarschijnlijkheid weer echte nazi´s op het spreekgestoelte zullen staan, voor het eerst sinds 1945.´ Lees meer …


Geen betonblokken langs de Kudamm
(23.08.2017)

De Berlijnse Kurfürstendamm is een wereldberoemde flaneerboulevard, dagelijks bezocht door tienduizenden mensen. Ze slenteren rond, kijken etalages, gaan winkels binnen, eten een ijsje, drinken koffie op het terras. Het hele jaar door zijn de brede trottoirs, links en rechts van het drukke verkeer, gevuld met toeristen uit binnen- en buitenland, en natuurlijk met Berlijners zelf. Anders gezegd, een ideaal doelwit voor aanslagen. Lees meer …


Blunders met gruwelijke gevolgen
(25.05.2017)

Het blijft een onberekenbaar kwaad, de terreuraanslag. Je weet niet waar het volgende bloedbad zich zal afspelen, welke rugzak deze keer dood en verderf zal zaaien. Toch worden aanslagen voorkomen; anti-terreurdiensten zijn dag en nacht bezig mogelijke daders op te sporen en inderdaad, er worden arrestaties verricht en verdachten gepakt, voordat ze kunnen toeslaan. Maar soms gaat het mis en de prijs daarvan is hoog. Lees meer …


Hoe sterk is rechts in Duitsland?
(24.01.2017)

Geert Wilders glunderde. Hij werd serieus genomen, toegejuicht, afgelopen weekend in Koblenz, waar de Europese rechtspopulisten bijeenkwamen om over de toekomst te dromen. Soulmates zijn ze, Frauke Petry van de AfD (Alternative für Deutschland), Marine Le Pen uit het land van vrijheid, gelijkheid en broederschap, en onze eigen Geert. Verenigd in hun haat tegen Europa en de vluchtelingenpolitiek van Angela Merkel. Merkel muss weg, was het motto van de spreekkoren in de zaal. Geert schreeuwde lekker mee. Minder Merkel. Lees meer …

Oettinger, een minkukel als EU-Commissaris
(02.11.2016)

Günther Oettinger, CDU-partijgenoot van Angela Merkel, is een politieke brekebeen die tot opluchting van velen in 2010 uit de landspolitiek verdween en naar de Europese Commissie werd weggepromoveerd. Maar het wonderlijke is dat hij daar als een duikelaartje steeds weer komt bovendrijven. Hij begon als Eurocommissaris voor energie, daarna kreeg hij de portefeuille digitalisering en nu staat hij zowaar op de rol om het Europese budget te gaan beheren. En dat terwijl iedereen nog maar nauwelijks is bekomen van zijn laatste wapenfeit. Lees meer …


Pijnlijke blunder van Hotel Kempinski
(13.08.2016)

Hotel Kempinski aan de Kurfürstendamm in Berlijn is onderdeel van de oudste Europese hotelketen, die momenteel 73 vijf-sterren-hotels in 31 landen exploiteert, allemaal even luxueus en gerenommeerd. Dan heb je wel een naam op te houden. Maar dit Kempinski-hotel is in opspraak, en niet zo zuinig ook. Lees meer …


Het Bielefeld-complot
(17.05.2016)

Bielefeld, een stad in Noordrijn-Westfalen, met ongeveer 330.000 inwoners, een universiteit en een jaarlijks dansfestival, is een merkwaardige oord. Je kunt informatie erover opzoeken op wikipedia, de stad staat op landkaarten, het lijkt allemaal serieus. Maar bent u er weleens geweest? Kent u iemand die daar vandaan komt? Als je deze vragen aan Duitsers stelt, beginnen ze te lachen. Want dan rijst automatisch de vraag: bestaat Bielefeld wel? Of is hier sprake van een grootscheepse samenzwering van mensen die er belang bij hebben ons te doen geloven dat die stad echt bestaat, terwijl het helemaal niet zo is? Dat het in werkelijkheid geen stad is, maar een uiterst geheime militaire basis, waar van alles gebeurt waar de gewone burgers geen weet van hebben en waarover zij ook nooit iets mogen vernemen? Het zou zomaar kunnen. Lees meer …


Duitsland is niet Koerdistan
(07.04.2016)

Erdogan, doe alsjeblieft ook eens aangifte tegen mij, zingt de Berlijnse cabaretier Didi Hallervorden op internet, in een song onder de titel Jetzt erst recht! (oftewel Nu pas goed!), een steunbetuiging aan televisiepresentator Jan Böhmermann. Diens `smaadgedicht´ over de Turkse president Erdogan heeft hogere golven geslagen dan zelfs hij had durven dromen. Het Kanzleramt van Merkel en het ministerie van Buitenlandse Zaken worden er knap zenuwachtig van. Zeker nu Erdogan persoonlijk aangifte heeft gedaan wegens belediging. Er is geen ontkomen meer aan: er wordt een strafrechtelijk onderzoek gestart. Lees meer …


Sluiers en satire
(07.04.2016)

Air France heeft zijn stewardessen opgedragen om op vluchten van Parijs naar Teheran kleding met lange mouwen te dragen en bij het verlaten van het vliegtuig hun gezicht te bedekken met een sluier. Een storm van kritiek waait over Air France, en terecht. Maar dit is niet de enige islam-kruiperij die we vandaag de dag in Europa tegenkomen. De meest recente aflevering van een populair satirisch programma van de ZDF is uit de mediatheek van deze omroep verwijderd, omdat de Turkse president Erdogan ertegen geprotesteerd had. De uitzending kan dus door niemand meer bekeken worden. Erdogan is tevreden. En de doorgaans zo onverschrokken Angela Merkel heeft de uitzending inmiddels als `bewust kwetsend´ gekwalificeerd. Door het stof! Lees meer …


Ook weer waar
(18.01.2016)

Als het vluchtelingendebat één voordeel heeft, dan is het wel dat je voortdurend je eigen mening moet bijstellen. Dat is gezond, voor jezelf en voor de discussie. Ik durf zelfs de stelling aan dat mensen, die sinds het begin van de migrantentoestroom hun mening helemaal niet hebben veranderd, er blijk van geven dat ze dom zijn, vastgeroest, en in feite niet geinteresseerd in de werkelijkheid. Lees meer …

Fietsen op de stoep
(03.07.2015)

Nederlanders zijn een volk van fietsers, ook als ze in het buitenland wonen. Veel landgenoten hier in Berlijn leggen per fiets aanzienlijke afstanden af. De trotse kreet: `ik doe alles op de fiets´ scoort hoog in je omgeving en is een compliment aan jezelf. Wie zich voornamelijk met het openbaar vervoer verplaatst moet voorbereid zijn op afkeurende blikken en discussies, waarbij de niet-fietser ijzersterke argumenten op tafel moet leggen om de sociale druk te weerstaan. Een goede vriendin merkte eens beschuldigend op dat ze me nog nooit op de fiets had gezien. Een andere landgenoot vertelde dat hij in een groepje Nederlanders de bekentenis had gedaan dat hij nooit fietst. Er viel een verbijsterde stilte. Het groepje was met stomheid geslagen. Lees meer …


Berlijn verbiedt bedelen met een kind
(25.06.2015)

Friedrich Nietzsche schreef het al: `Bedelaars moeten afgeschaft worden! Het geeft een slecht gevoel om ze iets te geven en het geeft een slecht gevoel om ze niets te geven.´

De spijker op de kop. Mij gaat het ook zo, en als je in Berlijn woont kun je erover meepraten. Je komt hier meer bedelaars tegen dan in welke andere Europese stad ook. Ik ben nog niet buiten of het begint al, want om de hoek van mijn straat is een daklozenopvang. In de metro, op de hoek van de straat, voor de supermarkt, in buitenwijk en binnenstad, overal lopen of zitten mensen te bedelen, in het beste geval met de straatkrant, vaak ook gewoon met een kartonnen bekertje of een uitgestoken hand. Soms gehandicapt of ze doen alsof, ze zijn buitenlands of Duits, vrolijke jonge punks of treurige junks, met of zonder hond, keurige geklede types met wie je verstandig kunt praten, maar ook stinkende menselijke wrakken en oude mensen, veel teveel oude mensen. Op den duur leer je er een aantal kennen. Ik geef altijd iets, zelf kun je wel wat missen en zij zijn er blij mee. Lees meer …


Geert Wilders doet het weer
(14.04.2015)

`Geen goede dag voor Saksen. Wilders is iemand die haat in zich draagt en mensen tegen elkaar opzet.´ Dat zei de Saksische minister van Binnenlandse Zaken Ulbig na het optreden van de PVV-leider maandagavond bij een bijeenkomst van de Pegida-beweging in Dresden. Schrale troost: het werd niet de mega-happening waarop de organisatoren hadden gehoopt, want in plaats van de verwachte 30.000 toeschouwers kwamen er slechts een paar duizend opdagen. Maar Wilders deed wat hij altijd doet, stoken. En daarmee is de Duitse politiek zeer ongelukkig. Lees meer …


Wilders komt!
(20.03.2015)

Waarin een klein land groot kan zijn. `Geert Wilders kommt!´ juicht een affiche van de Pegida-beweging in Dresden, oftewel vaderlandslievende burgers op de bres tegen de islamisering van het avondland. Op 13 april zal de PVV-leider daar een grote bijeenkomst opluisteren met zijn ongetwijfeld smaakvolle toespraak. Pegida kan wel een succesje gebruiken, want de beweging lag een beetje op zijn gat, nadat initiatiefnemer Lutz Bachmann zich eind januari als voorzitter had teruggetrokken. Lees meer …


Koorknapen werden met de stok afgeranseld
(25.02.2015)

Paus Franciscus heeft nogal wat opzien gebaard met zijn uitspraak dat je een kind wel een klap mag geven, `maar niet in het gezicht, om het niet vernederen´. Die katholieke leiders blijven er toch eigenaardige opvattingen op nahouden. Duitsland is dezer dagen opgeschrikt door horrorverhalen over het internaat voor koorknapen van Regensburg (Beieren). Deze `Domspatzen´, die optreden in de Regensburger Dom, zijn gemiddeld een jaar of tien, elf. Uit onderzoek blijkt dat zij tot ver in de jaren negentig door priesters en andere medewerkers in elkaar werden geslagen, `met de hand, met de vuist, in het gezicht en over het hele lichaam, en soms met stokken, vaak totdat de kinderen erbij neervielen´. Aldus het rapport van advocaat Andreas Scheuler, die in opdracht van het bisdom beschuldigingen van mishandeling heeft onderzocht. Lees meer …


Hoofdpijndossier Pegida
(21.01.2015)

Thuis in Berlijn. Ik zit aan de keukentafel, de radio staat aan. Lokale zender. Reggaemuziek. Een ouwetje van Bob Marley? Nee, ik hoor opeens wat er gezongen wordt. Nononono no Pegida – een protestsong tegen de anti-islambeweging die elke maandagavond in Dresden, de hoofdstad van Saksen, een massale stille tocht houdt. Een paar minuten later. Interviewtje. Vluchtelingen in Dresden zijn bang, zegt de directeur van een asielzoekerscentrum. Ze worden op straat uitgescholden, bespuugd, soms fysiek lastig gevallen. Vrouwen durven niet meer met een hoofddoek de straat op. Lees meer …

Duitsland kijkt bezorgd naar Pegida
(15.12.2014)
Het doet steeds meer denken aan de opkomst van de PVV, het succes van de Pegida-beweging in Dresden, de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland. Wat is dat toch voor club en wat moet het antwoord van de politiek zijn? Afgelopen week buitelden sociale wetenschappers en politici meer dan ooit over elkaar heen om het verschijnsel te duiden. Lees meer …


De Muur in het hoofd
(3.11.2014)
Nog een paar nachtjes slapen en dan wordt met veel feestelijkheden de grootste historische gebeurtenis sinds de tweede wereldoorlog herdacht: de val van de Berlijnse Muur. Al wekenlang beheerst dit onderwerp de Duitse media. En uitgerekend op dit moment laait in Duitsland de discussie over de erfenis van de DDR weer op alsof het vorig jaar was dat de dictatuur ineenstortte, in plaats van 25 jaar geleden. Die Mauer im Kopf, heet dat verschijnsel, de (voor)oordelen waarmee Oost- en West-Duitsers elkaar en hun geschiedenis bekijken. Lees meer …


Israeli’s, komt allen naar Berlijn!
(9.10.2014)

Bijna niets ter wereld ligt zo gevoelig als de relatie tussen Duitsland en Israel. De Duitse regering loopt bij dit thema zichtbaar op eieren en wedijvert met Amerika als het erom gaat de Israelische vrienden de hand boven het hoofd te houden. En wanneer er dan eens een voorzichtig woord van kritiek valt, is de beer los. Dat bleek bijvoorbeeld in februari van dit jaar, toen Martin Schulz, de Duitse voorzitter van het Europees Parlement, de bezette westelijke Jordaanoever had bezocht en bij zijn toespraak in de Knesseth het watertekort van de Palestijnen aan de orde stelde. Een deel van de afgevaardigden stapte woedend op. Anderen (behorend tot de partij van premier Netanyahu) waren niet eens gekomen, want een Duitser hoort niet in het parlement te spreken. Als je land 6 miljoen joden heeft vermoord – ook al is het 70 jaar geleden –moet je voortaan je mond houden. Lees meer …


De opmars van de anti-Europartij lijkt niet te stoppen
(15.09.2014)

De Alternative für Deutschland, de partij die zich tegen de Eurozone keert en de Deutsche Mark terug wil, is sinds haar oprichting in februari 2013 vooral een uitkomst geweest voor satirische televisieprogramma’s en cartoonisten op zoek naar onderwerpen. Een partij van wereldvreemde wetenschappers, zoals landelijk partijchef Bernd Lucke, en van oerconservatieve ondernemers, zoals Frauke Petry, die bij de AfD in Saksen de baas is. De recente verkiezingsstrijd in de deelstaten Thüringen en Brandenburg leverde weer fijne illustraties op van hun gedachtenwereld. Volgens de econoom Lucke was de veiligheid van de grenzen in de DDR beter geregeld dan in het huidige Duitsland, en Petry (tegen abortus) pleit ervoor dat elk Duits gezin 3 kinderen gaat tellen, om te voorkomen dat allochtonen op den duur de overhand krijgen. `U heeft er zelf vier, welk kind kan weg?´ wilde de Heuteshow weten en het publiek lachte hartelijk om deze Duitse Sarah Palin. Lees meer …



Modelauto’s, het nieuwe Beierse schandaal

(30.07.2014)

In een Beierse inrichting voor psychisch gestoorde criminelen, laten we zeggen een TBS-kliniek, werkt de arts Hubert Haderthauer als therapeut. Bij wijze van arbeidstherapie laat hij de gedetineerden modelauto’s bouwen. Ze verdienen een schijntje, maar ze leveren soms verbazend goed werk af. Een drievoudig moordenaar bijvoorbeeld maakt exclusieve modellen waar je je vingers bij aflikt. Dat brengt de arts op een idee: in 1990 richt hij een firma op, genaamd Sapor Modelltechnik, en verkoopt de modelauto’s voor vette prijzen, af en toe voor meer dan duizend mark, later vaak voor duizenden euro´s. Zijn vrouw Christine, jurist, is partner in de firma. Dat duurt tot 2003, wanneer ze in de politiek gaat en gekozen wordt in het Beierse parlement, de Landtag, voor de christendemocraten van de CSU. Ze maakt daar snel carrière en wordt in 2008 minister van Sociale Zaken. In haar portefeuille zit ook de forensische psychiatrie. Haar man ziet de eventuele bui hangen en ook hij trekt zich terug uit Sapor Modelltechnik. Einde verhaal, denken ze. Maar het verleden laat hen niet met rust. Lees meer …


Nieuwe afleveringen van de vliegveld-soap
(25.06.2014)

Het bericht dat de chef techniek van het Berlijnse ramp-vliegveld corrupt was en van het Nederlandse Arcadis een half miljoen euro smeergeld had gevraagd in ruil voor een opdracht is nog maar nauwelijks verwerkt, of nieuwe blunders dienen zich aan. Je kunt het zo gek niet verzinnen: de man die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de beruchte brandveiligheidsinstallatie blijkt helemaal geen ingenieur te zijn, maar een technisch tekenaar die je ook gewoon een oplichter kunt noemen. Lees meer …


Extreemrechts succesvol op facebook
(20.06. 2014)

Berlijn – Bij elke verkiezing doen ze het slechter, de neonazi’s van de NPD, de Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Bij de Europese verkiezingen haalden ze weliswaar een zetel, maar die was vooral te danken aan het afschaffen van de kiesdrempel bij deze verkiezingen. Verder dan 1 procent van alle Duitse kiezers kwamen ze niet en als de normale kiesdrempel van 5 procent geldt, redden ze het bijna nooit. In de voormalige oost-deelstaten Sachsen en Thüringen komen er verkiezingen aan, maar waarschijnlijk vliegt de NPD daar uit de Landtag. Volgens waarnemers is dat misschien de reden dat de partij een fors internetoffensief is begonnen, en met succes. Lees meer …


Bouw Berlijnse luchthaven sukkelt voort
(10.04.2014)

Het wil maar niet opschieten met het nieuwe Berlijnse vliegveld BER, zoals iedereen het noemt, terwijl het toch zo’n prachtige naam heeft: Airport Willy Brandt. Aan de andere kant kun je je afvragen of de grootste Berlijner aller tijden wel prijs zou stellen op zo’n krakkemikkig project. Al vier maal is de opening verschoven en nog steeds weet geen mens wanneer de eerste vliegtuigen nu daadwerkelijk de lucht in zullen gaan. Voll peinlich, zeggen ook de Berlijners: overal ter wereld worden zonder al te grote drama’s vliegvelden gebouwd, maar uitgerekend de Duitse hoofdstad, waar de laatste twintig jaar meer nieuwe gebouwen uit de grond zijn geschoten dan waar ook in Europa, krijgt het niet voor elkaar. De rest van de Bondsrepubliek lacht zich suf. Lees meer …


Berlijn heeft genoeg van de `Kiez-Taliban´
(10.03.2014)

Kiez-Taliban worden ze genoemd. Kiez is de gebruikelijke Berlijnse term voor `buurt´, en waar Taliban voor staat hoeft geen betoog. Het blad Zitty omschreef dit type laatst als volgt: `Meestal vanuit het zuid-westen van Duitsland naar Berlijn gekomen omdat hij vindt dat alles hier zo lekker vrij is. Iedereen die na hem in de buurt komt wonen is een vijand die de huizenprijzen opdrijft. De Kiez-Taliban dreigt deze vijand met geweld te verdrijven, maar vertoont zich nooit openlijk. Een met hondekak volgescheten veldje in Kreuzberg of Friedrichshain is zijn idee van kostbare vrijheid.´ Voor goed begrip: de Zitty is geen conservatief ouwe-lullen-blaadje, maar een vrij alternatief twee-wekelijks magazine over de Berlijnse uitgaanswereld, vooral gericht op jongeren. Lees meer …


Er ligt een man op straat
(27.01.2014)

Onder het spoorwegviaduct naast mijn huis, waar de S-Bahn, de regionale treinen en de ICE´s langskomen en de passerende Berlin-Warschau-Express een romantisch Midden-Europa-gevoel geeft, ligt een man. In een slaapzak, plastic tassen om zich heen, een wollen muts over zijn ogen, in een stinkende pisplas. Niemand kijkt ervan op. Je ziet in Berlijn zoveel mensen liggen of zitten, met naast zich een vale hond op een dekentje en voor zich een kartonnen bekertje. Of ze lopen bedelend rond, in de metro en tussen het winkelende publiek, al dan niet met de straatkrant. Het hoort erbij. Ik heb altijd kleingeld bij me en ik ken inmiddels tientallen bedelaars bij mij in de buurt van gezicht, jong, oud, vrouw, man, verslaafd of in de war of allebei. Net zoals veel anderen geef ik ze wat geld, een broodje, ´s zomers een flesje water – behalve als ze agressief zijn, dan krijgen ze niks want daar hou ik niet van. Lees meer …


Open grenzen ook voor Merkel een probleem
(05.01.2014)

Het eerste politieke zwaargewicht dat de Olympische Winterspelen boycot, schreef The Guardian. Internationaal oogst hij lof: Joachim Gauck, voormalig Oost-Duits dominee en DDR-dissident, blijft zijn principes trouw. Hij gaat niet naar Sotschi, heeft hij aangekondigd, en dat is een moedige stap. Want niet alleen schoffeert hij hiermee president Putin, maar bovendien is het pijnlijk voor veel Duitsers die de Winterspelen beleven zoals Nederlanders het WK schaatsen. Lees meer …

Duitsland kijkt bezorgd naar Pegida
(15.12.2014)
Het doet steeds meer denken aan de opkomst van de PVV, het succes van de Pegida-beweging in Dresden, de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland. Wat is dat toch voor club en wat moet het antwoord van de politiek zijn? Afgelopen week buitelden sociale wetenschappers en politici meer dan ooit over elkaar heen om het verschijnsel te duiden. Lees meer …


De Muur in het hoofd
(3.11.2014)
Nog een paar nachtjes slapen en dan wordt met veel feestelijkheden de grootste historische gebeurtenis sinds de tweede wereldoorlog herdacht: de val van de Berlijnse Muur. Al wekenlang beheerst dit onderwerp de Duitse media. En uitgerekend op dit moment laait in Duitsland de discussie over de erfenis van de DDR weer op alsof het vorig jaar was dat de dictatuur ineenstortte, in plaats van 25 jaar geleden. Die Mauer im Kopf, heet dat verschijnsel, de (voor)oordelen waarmee Oost- en West-Duitsers elkaar en hun geschiedenis bekijken. Lees meer …


Israeli’s, komt allen naar Berlijn!
(9.10.2014)

Bijna niets ter wereld ligt zo gevoelig als de relatie tussen Duitsland en Israel. De Duitse regering loopt bij dit thema zichtbaar op eieren en wedijvert met Amerika als het erom gaat de Israelische vrienden de hand boven het hoofd te houden. En wanneer er dan eens een voorzichtig woord van kritiek valt, is de beer los. Dat bleek bijvoorbeeld in februari van dit jaar, toen Martin Schulz, de Duitse voorzitter van het Europees Parlement, de bezette westelijke Jordaanoever had bezocht en bij zijn toespraak in de Knesseth het watertekort van de Palestijnen aan de orde stelde. Een deel van de afgevaardigden stapte woedend op. Anderen (behorend tot de partij van premier Netanyahu) waren niet eens gekomen, want een Duitser hoort niet in het parlement te spreken. Als je land 6 miljoen joden heeft vermoord – ook al is het 70 jaar geleden –moet je voortaan je mond houden. Lees meer …


De opmars van de anti-Europartij lijkt niet te stoppen
(15.09.2014)

De Alternative für Deutschland, de partij die zich tegen de Eurozone keert en de Deutsche Mark terug wil, is sinds haar oprichting in februari 2013 vooral een uitkomst geweest voor satirische televisieprogramma’s en cartoonisten op zoek naar onderwerpen. Een partij van wereldvreemde wetenschappers, zoals landelijk partijchef Bernd Lucke, en van oerconservatieve ondernemers, zoals Frauke Petry, die bij de AfD in Saksen de baas is. De recente verkiezingsstrijd in de deelstaten Thüringen en Brandenburg leverde weer fijne illustraties op van hun gedachtenwereld. Volgens de econoom Lucke was de veiligheid van de grenzen in de DDR beter geregeld dan in het huidige Duitsland, en Petry (tegen abortus) pleit ervoor dat elk Duits gezin 3 kinderen gaat tellen, om te voorkomen dat allochtonen op den duur de overhand krijgen. `U heeft er zelf vier, welk kind kan weg?´ wilde de Heuteshow weten en het publiek lachte hartelijk om deze Duitse Sarah Palin. Lees meer …



Modelauto’s, het nieuwe Beierse schandaal

(30.07.2014)

In een Beierse inrichting voor psychisch gestoorde criminelen, laten we zeggen een TBS-kliniek, werkt de arts Hubert Haderthauer als therapeut. Bij wijze van arbeidstherapie laat hij de gedetineerden modelauto’s bouwen. Ze verdienen een schijntje, maar ze leveren soms verbazend goed werk af. Een drievoudig moordenaar bijvoorbeeld maakt exclusieve modellen waar je je vingers bij aflikt. Dat brengt de arts op een idee: in 1990 richt hij een firma op, genaamd Sapor Modelltechnik, en verkoopt de modelauto’s voor vette prijzen, af en toe voor meer dan duizend mark, later vaak voor duizenden euro´s. Zijn vrouw Christine, jurist, is partner in de firma. Dat duurt tot 2003, wanneer ze in de politiek gaat en gekozen wordt in het Beierse parlement, de Landtag, voor de christendemocraten van de CSU. Ze maakt daar snel carrière en wordt in 2008 minister van Sociale Zaken. In haar portefeuille zit ook de forensische psychiatrie. Haar man ziet de eventuele bui hangen en ook hij trekt zich terug uit Sapor Modelltechnik. Einde verhaal, denken ze. Maar het verleden laat hen niet met rust. Lees meer …


Nieuwe afleveringen van de vliegveld-soap
(25.06.2014)

Het bericht dat de chef techniek van het Berlijnse ramp-vliegveld corrupt was en van het Nederlandse Arcadis een half miljoen euro smeergeld had gevraagd in ruil voor een opdracht is nog maar nauwelijks verwerkt, of nieuwe blunders dienen zich aan. Je kunt het zo gek niet verzinnen: de man die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de beruchte brandveiligheidsinstallatie blijkt helemaal geen ingenieur te zijn, maar een technisch tekenaar die je ook gewoon een oplichter kunt noemen. Lees meer …


Extreemrechts succesvol op facebook
(20.06. 2014)

Berlijn – Bij elke verkiezing doen ze het slechter, de neonazi’s van de NPD, de Nationaldemokratische Partei Deutschlands. Bij de Europese verkiezingen haalden ze weliswaar een zetel, maar die was vooral te danken aan het afschaffen van de kiesdrempel bij deze verkiezingen. Verder dan 1 procent van alle Duitse kiezers kwamen ze niet en als de normale kiesdrempel van 5 procent geldt, redden ze het bijna nooit. In de voormalige oost-deelstaten Sachsen en Thüringen komen er verkiezingen aan, maar waarschijnlijk vliegt de NPD daar uit de Landtag. Volgens waarnemers is dat misschien de reden dat de partij een fors internetoffensief is begonnen, en met succes. Lees meer …


Bouw Berlijnse luchthaven sukkelt voort
(10.04.2014)

Het wil maar niet opschieten met het nieuwe Berlijnse vliegveld BER, zoals iedereen het noemt, terwijl het toch zo’n prachtige naam heeft: Airport Willy Brandt. Aan de andere kant kun je je afvragen of de grootste Berlijner aller tijden wel prijs zou stellen op zo’n krakkemikkig project. Al vier maal is de opening verschoven en nog steeds weet geen mens wanneer de eerste vliegtuigen nu daadwerkelijk de lucht in zullen gaan. Voll peinlich, zeggen ook de Berlijners: overal ter wereld worden zonder al te grote drama’s vliegvelden gebouwd, maar uitgerekend de Duitse hoofdstad, waar de laatste twintig jaar meer nieuwe gebouwen uit de grond zijn geschoten dan waar ook in Europa, krijgt het niet voor elkaar. De rest van de Bondsrepubliek lacht zich suf. Lees meer …


Berlijn heeft genoeg van de `Kiez-Taliban´
(10.03.2014)

Kiez-Taliban worden ze genoemd. Kiez is de gebruikelijke Berlijnse term voor `buurt´, en waar Taliban voor staat hoeft geen betoog. Het blad Zitty omschreef dit type laatst als volgt: `Meestal vanuit het zuid-westen van Duitsland naar Berlijn gekomen omdat hij vindt dat alles hier zo lekker vrij is. Iedereen die na hem in de buurt komt wonen is een vijand die de huizenprijzen opdrijft. De Kiez-Taliban dreigt deze vijand met geweld te verdrijven, maar vertoont zich nooit openlijk. Een met hondekak volgescheten veldje in Kreuzberg of Friedrichshain is zijn idee van kostbare vrijheid.´ Voor goed begrip: de Zitty is geen conservatief ouwe-lullen-blaadje, maar een vrij alternatief twee-wekelijks magazine over de Berlijnse uitgaanswereld, vooral gericht op jongeren. Lees meer …


Er ligt een man op straat
(27.01.2014)

Onder het spoorwegviaduct naast mijn huis, waar de S-Bahn, de regionale treinen en de ICE´s langskomen en de passerende Berlin-Warschau-Express een romantisch Midden-Europa-gevoel geeft, ligt een man. In een slaapzak, plastic tassen om zich heen, een wollen muts over zijn ogen, in een stinkende pisplas. Niemand kijkt ervan op. Je ziet in Berlijn zoveel mensen liggen of zitten, met naast zich een vale hond op een dekentje en voor zich een kartonnen bekertje. Of ze lopen bedelend rond, in de metro en tussen het winkelende publiek, al dan niet met de straatkrant. Het hoort erbij. Ik heb altijd kleingeld bij me en ik ken inmiddels tientallen bedelaars bij mij in de buurt van gezicht, jong, oud, vrouw, man, verslaafd of in de war of allebei. Net zoals veel anderen geef ik ze wat geld, een broodje, ´s zomers een flesje water – behalve als ze agressief zijn, dan krijgen ze niks want daar hou ik niet van. Lees meer …


Open grenzen ook voor Merkel een probleem
(05.01.2014)

Het eerste politieke zwaargewicht dat de Olympische Winterspelen boycot, schreef The Guardian. Internationaal oogst hij lof: Joachim Gauck, voormalig Oost-Duits dominee en DDR-dissident, blijft zijn principes trouw. Hij gaat niet naar Sotschi, heeft hij aangekondigd, en dat is een moedige stap. Want niet alleen schoffeert hij hiermee president Putin, maar bovendien is het pijnlijk voor veel Duitsers die de Winterspelen beleven zoals Nederlanders het WK schaatsen. Lees meer …

Moedig gebaar van Gauck
(09.12.2013)

Het eerste politieke zwaargewicht dat de Olympische Winterspelen boycot, schreef The Guardian. Internationaal oogst hij lof: Joachim Gauck, voormalig Oost-Duits dominee en DDR-dissident, blijft zijn principes trouw. Hij gaat niet naar Sotschi, heeft hij aangekondigd, en dat is een moedige stap. Want niet alleen schoffeert hij hiermee president Putin, maar bovendien is het pijnlijk voor veel Duitsers die de Winterspelen beleven zoals Nederlanders het WK schaatsen. Lees meer …


Het einde van de onkreukbare Angela
(20.10.2013)

In het midden van de jaren zeventig was ik politiek verslaggever voor Het Vrije Volk en hield me onder meer bezig met Verkeer en Waterstaat. Tjerk Westerterp (KVP) was de verantwoordelijke minister in het toenmalige kabinet-Den Uyl, en een van zijn politieke speerpunten was de verplichte autokeuring. De discussie over zijn voorstel liep hoog op, vooral omdat de minister onafhankelijke keuringsstations wilde laten bouwen, terwijl een Kamermeerderheid ervoor pleitte de bestaande garagebedrijven de keuring te laten uitvoeren, bijvoorbeeld in combinatie met een onderhoudsbeurt. Onze krant (ik dus, want zo ging het bij Het Vrije Volk) zat op de lijn van de minister, onder het motto: je moet de slager niet zijn eigen vlees laten keuren. Dus ik schreef pittige stukjes op de opiniepagina. Lees meer …


De dilemma’s van Angela Merkel
(23.09.2013)

Ze werd erom beschimpt en bespot: Angela Merkel voerde een verkiezingscampagne zonder inhoud. Behendig ontweek zij iedere vraag naar een concreet standpunt. Nu niet aan de orde, moet er nog over nadenken, onze partij is ermee bezig, interessant, wat u zegt, ik neem het mee. De tegenstanders en de media maakten gehakt van de CDU-campagne, maar het resultaat is een historische overwinning, de beste uitslag van de afgelopen 20 jaar. En dat na twee periodes, wanneer de meeste politieke leiders toch behoorlijk versleten zijn. Een prestatie van jewelste. En een interessante uitslag voor campagneleiders. Want hieruit blijkt dat het bij verkiezingen vooral gaat om een gevoel. Lees meer …


De middelvinger en de verkiezingscampagne
(13.09.2013)

In het verkeer kun je nog weleens uit je slof schieten. Dat overkomt mij ook. Maar toen ik in Berlijn kwam wonen, kreeg ik van vrienden de waarschuwing dat ik beter niet de middelvinger kon opsteken naar een andere verkeersdeelnemer. Dit gebaar, in Duitsland `Stinkefinger´ geheten, kan namelijk worden bestraft met een geldboete en die is bepaald geen kattepis: gemiddeld tussen de 600 en 4000 euro. Dus mijn handen blijven netjes aan het stuur. Lees meer …


Steinbrück vecht met spoken uit verleden
(19.08.2013)

Alsof Peer Steinbrück, de SPD-lijsttrekker voor de verkiezingen in september, nog niet genoeg te stellen heeft met zijn krakkemikkige verkiezingscampagne, wordt hij nu ook nog eens achtervolgd door zijn verleden. Slechts 20 procent van de kiezers ziet hem liever als Bondskanselier dan Angela Merkel (comfortabel scorend met 60 procent), maar het kan nog erger. Want dit weekend is de veelgeplaagde Peer in verband gebracht met de Stasi, de gehate veiligheidsdienst van de DDR. Het is zeer de vraag of er iets waar is van het vermoeden dat hij op de een of andere manier voor deze club heeft gewerkt, maar alleen al de koppeling van je naam met de Stasi is dodelijk. Lees meer …


Hij is er nog
(21.07.2013)

`Er ist wieder da´, zo heet de bestseller van Timur Vermes waarvan er nu al bijna een miljoen in Duitsland verkocht zijn. Een satirisch boek over Adolph Hitler, en als u het niet heeft gelezen, heeft u het vast weleens in de winkel zien liggen: een witte cover met bovenin alleen die haarlok. En dan weet je voldoende. Het boek is in 30 talen vertaald en wordt binnenkort verfilmd. Het gaat over de Führer, die in 2011 ontwaakt uit zijn coma en met grote ogen naar het nieuwe Duitsland kijkt. Zijn wederopstanding blijft niet onopgemerkt, de ene na de andere talkshow nodigt de voormalige dictator uit en hij krijgt zelfs een eigen tv-programma. En steeds opnieuw blijkt dat hij alleen nog maar ironisch wordt bekeken. Lees meer …


Hou toch je kop, Grass
(28.06.2013)

Berlijn – SPD-lijstaanvoerder Peer Steinbrück heeft het niet gemakkelijk. Zijn populariteit wil maar niet toenemen, en bij een rechtstreekse verkiezing van de Bondskanselier zou Merkel tweemaal zoveel stemmen krijgen als hij. Peer heeft al eens de handdoek in de ring willen werpen, maar daar heeft de SPD-top een stokje voor gestoken. Niettemin, het is om moedeloos van te worden; als hij zelf geen uitglijder maakt doen anderen dat wel voor hem. Zoals de inmiddels 85-jarige Günter Grass, wiens bekentenis (in 2006) over zijn lidmaatschap van de Waffen-SS helaas geen greintje bescheidenheid heeft opgeleverd. Lees meer …


DDR-geknuffel gaat de keel uithangen
(24.05.2013)

Wie eenmaal de Duitse hoofdstad heeft bezocht, weet er alles van. Je ontkomt niet aan de snoezige `Ampelmännchen´ die de oversteekplaatsen bewaken. Ze staan ook op t-shirts, pennen en asbakken. En dan de Trabantjes waarmee je een tochtje door de stad kunt maken. Toeristen kijken lachend naar de verklede grenswachten bij Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor, die zogenaamde inreispapieren afstempelen. De DDR is een troetelkind geworden. De verdwenen staat van arbeiders en boeren is zo op het oog alleen nog terug te vinden in rariteiten, souvenirwinkels en films waarin vrolijke jongeren de veldwachters van de Volkspolizei foppen. Natuurlijk zijn er ook serieuze boeken en speelfilms waarin het systeem aan de kaak wordt gesteld, televisieseries en documentaires, maar dat is vooral high culture. Over het geheel genomen is er sprake van `verniedlichung´, zoals de Duitsers dat zelf noemen: de DDR is gewoon een schattig stukje verleden geworden. Lees meer …


Duitse Groenen tobben met pedofilie-verleden
(15.03.2013)

Berlijn – Wie oud genoeg is om die tijd te hebben meegemaakt, herinnert het zich nog wel, de seksuele revolutie van de jaren zeventig. Wat waren we trots dat we die achterhaalde taboes en die maffe opvattingen van mensen met een beperkt denkraam onderuit konden halen! Vrij waren we, seks moest losgekoppeld worden van relaties en van liefde. Geen bezitterigheid, geen jaloezie, gewoon naar bed met iedereen die in aanmerking kwam. En in sommige progressieve kringen hoorde daarbij dat leeftijdsbeperkingen evenmin een rol mochten spelen. Seks met kinderen was juist leuk, en goed voor beide partijen. De kinderen hadden er zelf ook aardigheid in, zeker weten. Medio jaren tachtig begon het tij te keren, vooral onder invloed van de feministen. Maar de morele erfenis uit de jaren zeventig achtervolgt de Duitse Groenen tot op de dag van vandaag. Lees meer …



China is reddende engel voor Duitse autoindustrie

(22.04.2013)

Duitse auto’s zijn populair, niet alleen in eigen land maar ook ver daarbuiten, bijvoorbeeld in het verre Oosten. En dat is maar goed ook, want anders stonden de autobouwers er in het economisch zwakke Europa heel wat slechter voor dan nu. Met 15 miljoen verkochte auto’s in China en een even groot aantal in de Verenigde Staten boekten Volkswagen-Audi, BMW en Mercedes vorig jaar recordomzetten en ik denk dat de Raden van Bestuur schietgebedjes doen dat de Chinese markt niet elkaar stort, want daar moeten ze het toch vooral van hebben. Lees meer …


Neo-nazipartij NPD wordt niet verboden
(23.03.2013)
Het was te verwachten, maar het staat nu vast: de Duitse regering wil de extreemrechtse NPD, voluit de Nazionaldemokratische Partei Deutschlands, niet verbieden. Dat lijkt mij een verstandige beslissing. Maar dat vindt niet iedereen. De Joodse centrale Raad in Duitsland noemt dit besluit teleurstellend en `grundfalsch´. De SPD vindt het `laf.´ Ook de deelstaten voelen zich in de steek gelaten. Zij hebben de langlopende discussie vorig jaar nieuw leven ingeblazen, en hun Bundesrat, het orgaan van de gezamenlijke deelstaten, heeft in december voorgesteld een procedure op te starten om de NPD te verbieden. Ondanks de waarschuwingen van juristen en politici dat een dergelijk voornemen zeer grote gevaren met zich meebrengt. Lees meer …


Hypocriet gejammer over de Berlijnse Muur
(08.03.2013)
Als je de internationale media mag geloven, staat Berlijn op het punt haar kostbaarste erfgoed te verliezen. Hoofdschuddend spreken Nederlandse vrienden mij aan over het dreigend onheil. Wat een barbaren zijn het daar toch in jouw stad, ze hebben bijna alles wat aan de DDR en de deling herinnert tegen de vlakte gesmeten, en nu wordt ook nog de East Side Gallery, het laatste stuk Muur, opgeofferd aan de hebzucht van een projectontwikkelaar die daar een luxe woontoren gaat bouwen. Heel goed dat honderden mensen de straat op gaan. Jij loopt toch zeker mee? Pardon!? Waarom niet?
Lees meer …


De Berlinale heeft het niet eenvoudig
(18.02.2013)
De 63ste Berlinale zit er weer op. Sterren straalden overal, van Matt Damon tot Jeremy Irons en Jude Law, van Catherine Deneuve tot Juliette Binoche en Isabelle Huppert. De straten rond de Potsdamer Platz waren feestelijk verlicht en de rode lopers beloofden steeds weer nieuwe, huiverende dames in blote jurken. Maar toch pakken donkere wolken zich samen boven het jaarlijkse Berlijnse filmfestijn, als we sommige critici mogen geloven. De Berlinale zit in de datum-klem: in september komt de nieuwe oogst aan bod in Venetie, in oktober vertoont Toronto alvast de Oscar-favorieten, eind februari barst het echte Oscar-feest los en in mei zijn de ogen van de wereld gericht op Cannes, nog steeds het belangrijkste kunstfilmfestival. Voor Berlijn, schrijft het ochtendblad die Welt vandaag in een sombere analyse, blijft in februari weinig over: Franse films die Cannes niet wil, Amerikaanse films die geen kans maken op een Oscar en produkten uit het eigen taalgebied, Oost-Europa en andere continenten. Lees meer …


Duitsers niet gerust op koers Dijsselbloem
(22.01.2013)
Zijn naam is moeilijk uit te spreken, voor bijna alle Europese landen trouwens. In Duitsland wordt het Daisselbloem. Maar dat is niet het grootste probleem. De Duitse regering is vooral bezorgd dat haar stokpaardje, de harde EU-bezuinigingskoers die de wankele Zuideuropese economieen binnenboord moet houden,zal gaan steigeren onder leiding van de nieuwe president van de Eurogroep. Lees meer …

Berlijn blijft economisch zorgenkind
(30.12.2012)
Cijfers over de economische ontwikkeling zijn altijd leuk, maar in Duitsland hebben ze nog een extra pikant tintje. Hamvraag: hoe staat het voormalige Oost-Duitsland ervoor? Werkloosheid, ontvolking? Of zijn er lichtpuntjes te melden? En wat Duitsland als geheel betreft: is München nog steeds economische koploper? Komt Berlijn eindelijk een beetje op gang of blijft de coole Duitse hoofdstad steken in het beroemde motto van de burgemeester dat de stad „arm, aber sexy“ is?
Lees meer …


Polen moeten Oostduitse pampa redden
(20.11.2012)
De Pampa, zo noemen Berlijners de deelstaat Brandenburg ten noordoosten van hun stad, reikend tot aan de Poolse grens. Ze hebben er meestal geen goed woord voor over. Leegte, werkloosheid, alcoholisme, vreemdelingenhaat, extreem-rechts – dat zijn de sleutelwoorden in het imago van Brandenburg. Voor dagjesmensen is het een paradijs, vooral de Uckermark. Mooie natuur, meren, heuvels, kraanvogels, en heerlijk rustig; zelfs op zomerdagen kun je er uren rondrijden zonder dat je een andere auto tegenkomt. Lees meer …


Publikatie Mein Kampf blijft pijn doen
(06.11.2012)
Het leek dit voorjaar eindelijk geregeld, met instemming van alle betrokkenen. Vanaf 2016 ligt Hitlers antisemitische credo Mein Kampf in de Duitse boekwinkels. Niet in de oorspronkelijke vorm, zoals de Führer het in 1924 in de gevangenis te Landsberg geschreven heeft, maar voorzien van kritisch wetenschappelijk commentaar. Ook de Centrale Joodse Raad in Duitsland was akkoord, zij het met pijn in het hart: publikatie leek niet te vermijden, dus dan maar op deze manier.
Lees meer …


In Duitsland gaat het Europese licht uit
(17.09.2012)
Het kon niet uitblijven: de pro-Europese stemming in Duitsland is aan het kantelen. Tweederde van de Duitsers heeft genoeg van de Euro en kijkt voor het eerst sinds 1945 zeer sceptisch naar Europa, zo blijkt uit een onderzoek van de Bertelsmann-Stichting, een wetenschappelijk instituut waarvan onze landgenoot Aart-Jan de Geus voorzitter is. Het onderzoek dateert van begin juli en het biedt geen vrolijk beeld. Volgens 49 procent van de ondervraagden doet de regering-Merkel er beter aan niet langer als trekpaard op te treden van de economische en politieke eenwording van Europa, maar liefst 65 procent denkt dat men beter af was toen de D-mark nog bestond en slechts 21 procent is blij met de euro. Bijna de helft ziet Europa als een bedreiging voor de sociale stabiliteit. Lees meer …

Wanneer u deze website verder blijft gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Verdere informatie

De instellingen op deze website laten cookies toe, want zo kunt u deze site het beste gebruiken. Als u deze site gebruikt zonder de cookie-instellingen te veranderen of op `akkoord´ klikt, stemt u hiermee in.

Sluiten