Eten en drinken

Home » Tips voor Berlijn-reizigers » Eten en drinken

Tip: Duitsers eten warm tussen de middag, vaak hoofdmaaltijd. Dat heeft aangename gevolgen voor de prijzen van lunchmenu’s. Meestal twee gangen voor niet meer dan een tientje. En ook in peperdure restaurants vaak zeer redelijk geprijsde (business)lunchmenu’s!

West

Omgeving Schloss Charlottenburg
De Orangerie van het slot is gezellig, met ´s zomers een mooi terras. Op de aanpalende Luisenplatz bevinden zich een authentiek Berlijns biercafé met eenvoudige doch voedzame happen, Brauhaus Lemke, en richting brug twee bijzondere gelegenheden: Tasjkent, met smakelijke gerechten uit Oezbekistan, en Russisch café-restaurant Samowar, dat zondags een heerlijk brunchbuffet biedt (reserveren!). Alle drie zeer betaalbaar.
Nog een fijne zondagsbrunch-tip: overvloedig buffet en zeer betaalbaar in de Eierschale, ouderwets genoegelijk café-restaurant bij U-Bahnhof Podbielsky-Allee in Berlijn-Dahlem (U3 naar Krumme Lanke).

Terug naar Charlottenburg. De Schlossstrasse, die vanaf Schloss Charlottenburg naar de Kaiserdamm loopt, is een van de mooiste straten die ik ken. Die Eselin von A. op nr 61 is nieuw op die plek, maar al lange tijd een gerenommeerd Berlijns restaurant, verder daar simpele Biergarten-achtige gelegenheden.
Aanrader: Kaiserdamm oversteken en door de Witzlebenstrasse naar de Lietzensee lopen. Je passeert Manstein met leuk terras en populair buurtrestaurant Engelbecken, tot je bij het water komt, bij het terras van het Bootshaus.
Op de Neue Kantstrasse bevindt zich een echte Geheimtipp: Salumeria Rosa, heerlijk Italiaans restaurant, creatief, laag geprijsd, vriendelijke bediening. Beperkt aantal tafeltjes, dus reserveren voor lunch of diner noodzakelijk. Weekend gesloten.

Omgeving Savignyplatz
Verder richting City-West. Restaurants te kust en te keur, vaak niet duur. Met name in de zijstraten van de Kurfürstendamm, dwz Meinekenstrasse (Diekmann is een aanrader), Uhlandstrasse (Berliner Kaffeerösterei), Fasanenstrasse (Literaturhaus), Savignyplatz, Knesebeckstrasse, Bleibtreustrasse, Schlüterstrasse. Ook aan de overkant van de Kantstrasse, waar deze straten doorlopen.

Italiaan Petrocelli op de Kudamm is erg toeristisch geworden, vooral in de zomer; het filiaal aan de Savignyplatz is beter. Anda Lucia (Spaans) aan de Savignyplatz is vriendelijk, goede keuken, maar erg druk. Don Quichote in de Bleibtreustrasse heeft mijn voorkeur.

Tussen Savignyplatz en Hardenbergstrasse, dus aan de andere kant van de Kantstrasse: sinds jaar en dag befaamd restaurant Florian in de Grolmanstrasse, Belmondo (Frans) in de Knesebeckstrasse. Ciao Italia is een kleine, traditionele Italiaan in de Goethestrasse 84, hoek Knesebeckstrasse.

Prachtige thee-winkel: Paper and Tea, Bleibtreustrasse 4, eveneens aan de andere kant van de Kantstrasse.
Daar ook de befaamde muziekclub (vooral jazz): A-Trane, Bleibtreustrasse hoek Pestalozzistrasse. Op nr 8 Pestalozzistrasse een gezellig veganistisch tentje: Vaust. Eigen bierbrouwerij!

Afraders: Hoe dichter bij de ingang van S-Bahnhof Savignyplatz, des te meer tourist-traps met slecht eten en dito service!

Kantstrasse: Chinatown
Vanaf Savignyplatz en Kantstrasse staduitwaarts = Chinatown, veel aziatische winkels en multi-culti lekkere levensmiddelenwinkels: Mitte Meer, Aqui Espana, een keur van Aziatische grote en kleine restaurants, Chinees, Japans, Vietnamees, Thai, Indiaas, Afghaans, etc. Kwaliteit is meestal heel behoorlijk, bijvoorbeeld de Vietnamees Saigon Green en de Japanner Kuchi. Op zondag bomvol met Chinese families (goed teken dus) zijn de grote restaurants Good Friends en een eindje verderop Aroma. Aan de overkant van de Kantstrasse, in het voormalige Schleckerpand op nr 135, is achter de grafitti een trendy, razend populaire Japanner gevestigd: 893 Ryotei. Weken van tevoren reserveren. Daarnaast, in het voormalige Kant Café, zit nu visrestaurant Funky Fish. Allebei drukbezocht en niet goedkoop.

Bij S-Bahnhof Charlottenburg bevindt zich Go Asia, een enorme Aziatische supermarkt, speciaal voor de vele restauranthouders, maar ook voor particulieren. Gelukkig ook Indonesische ingredienten te koop, doorgaans lastig te vinden in Berlijn. Go Asia zit overigens ook in de Karstadt op de Kurfürstendamm. Schuin tegenover Kant Kino, dus bij de Krumme Strasse, een viertal toppers: Saigon Cuisine (Vietnamees), goedkoop en lekker, Do de Li en Xiao-Ying Lu (Chinees), Papaya (Thai, nogal scherp), Udagawa (Japans).

Volgens kenners zit de beste Japanner van Berlijn op de gourmet-etage van het Kadewe, gevolgd door Daitokai in het typisch naoorlogse Westberlijnse Europacenter (bij de Gedächtniskirche en Saturn). Daar ook Ming Dynasty, gerenommeerd Chinees restaurant, filiaal van de hoofdvestiging bij de Chinese ambassade, vlakbij Jannowitzbrücke. Uiteraard boven alle kritiek verheven en zeer prettig geprijsd.

Voor de beste sushi van de stad, volgens sushiprofessoren, kun je terecht bij Genki Sushi in de Wilmersdorfer Strasse 22 (Richting U-Richard-Wagner-Platz), 7 dagen per week. Zelf zijn we erg gecharmeerd van ZEN, rustig en heerlijke verse vis, niet alleen sushi. Uhlandstrasse 170 A, beetje achteraf in een Hinterhof gelegen, vanaf de Kudamm de Uhlandstrasse inlopen en na de Kaffeerösterei linksaf.

Een keur van vis, gevogelte en vlees in de markthal die al 80 jaar een ‘Dauerbrenner’ is: vers-markt annex statafel-restaurant Rogacki op de drukke, typisch Westberlijnse (dus ook qua bevolking zeer gemengde) winkelstraat Wilmersdorfer Strasse, stap uit bij U-Bismarckstrasse.

Terug naar de Kurfürstendamm
Duitse bistro: Dressler Kurfürstendamm, je zit er prettig en eet er goed, hebben ook een zaak aan Unter den Linden die meer Frans georienteerd is. Naast Cinema Paris is de Brasserie Le Paris gevestigd, aardig restaurant.

Fijne plek: Literaturhaus (’s zomers terras in de tuin onder de bomen) aan de Fasanenstrasse en in Berliner Kaffee Rösterei aan de Uhlandstrasse. In Motel 1, de grote toeter naast de Gedächtniskirche, kun je heerlijk zitten in de Rooftop Lounge op de 10de Etage. Aan de overkant van de kerk is de concept-shopping mall Bikinihaus een must, op de eerste etage ook een aardige culinaire voorziening onder de naam Kantini. In het aanpalende Hotel 25hours kun je je goed vermaken in Neni, een Israelisch restaurant,en de hippe Monkeybar, allebei met fraai uitzicht over de stad.

Richting U-Bahnhof Wittenbergplatz: Tauentzienstrasse. Veel junkfood en goedkope Italianen. Culinair hoogtepunt in deze buurt is natuurlijk de gourmetafdeling van het Kaufhaus des Westens, 6e Etage.

Wilmersdorf is vooral gezellig rond de Pariser Strasse, de de Ludwigkirchstrasse en de Ludwigkirchplatz. Handoyo´s is een van de weinige Indonesische Restaurants in Berlijn – samen met Tuk Tuk in de Grossgörschenstrasse (Schöneberg).

Schöneberg: Restaurant More (Motzstrasse) is beroemd bij alle homo’s in Europa, evenals Sissi daarnaast. Veel vleesgerechten. Datzelfde geldt voor Wiesenstein aan de Viktoria-Luise-Platz. Aan de andere kant van dat plein: Ponte, Italiaans, duur, maar toprestaurant. In de omgeving van de Nollendorfplatz en de Winterfeldtplatz (op zaterdag erg populaire markt) veel restaurants en café´s: Maassenstrasse, Winterfeldtstrasse (Italiaan Boccacelli, Winterfeld, April), Goltzstrasse, Akazienstrasse (erg leuk loungecafé en bibliotheek is Bilderbuch). Feinberg´s in de Fuggerstrasse is een populair Israelisch restaurant. In diezelfde straat fijne ouderwetse Italiaan: Trattoria a Muntagnola.
Café Berio op de Maassenstrasse heeft heerlijke taart en zeer vriendelijke bediening, iets dichter bij de Nollendorfplatz vind je Café Impala, eveneens erg populair en meestal stampvol. Nostalgische bars zijn Stagger Lee bar in de Nollendorfstrasse en Sally Bowles in de Eisenacher Strasse, ze houden de herinnering aan het Berlijn van de jaren twintig en dertig levend (de schepper van Cabaret, Christopher Isherwood, woonde aan de Nollendorfstrasse). Smakelijk vietnamees bij Saigon in de Nollendorfstrasse. Een heel andere categorie is Einstein Stammhaus, de moedervestiging van de Einstein koffiebars in de hele stad, Weens koffiehuis annex restaurant in de Kurfürstenstrasse alwaar prostituees te kust en te keur,(let op, heeft NIETS met de Kurfürstendamm te maken!) Liever goed Italiaans? Dan Il Valentino, een comfortabel en vriendelijk sousterrain, in diezelfde straat. De nabije Potsdamer Strasse is interessant: richting Kleistpark vooral een volksbuurt, je komt bij de beroemde Victoria Bar en het Varieté-Theater Wintergarten en vanaf de kruising met de Kurfürstenstrasse richting Landwehrkanaal is het een hippe buurt met galeries en mooie restaurants en café ´s, zoals het monumentale lokaal Zimt & Zucker.


Café´s

Voor nachtelijke bezoekers zijn Café Zwiebelfisch aan de Savignyplatz (open van 12 uur s middags tot 6 uur s morgens) en Schwarzes Café (24 uur open) aan de Kantstrasse 148 goede en gezellige lokalen. Ontbijten kan bijna overal tot diep in de middag en soms tot in de avonduren.
Café Bleibtreu in de Bleibtreustrasse is goedkoop,lekker,aardige bediening. In het weekend uitgebreide brunch, dan altijd druk, dus reserveren.
Echte Berlijnse bieren (ook groene en rode) en dito serveersters: Alt-Berliner Biersalon, Kurfürstendamm hoek Joachimstaler Strasse. Grootste en leukste van de (overigens schaarse) terrassen aan de Ku’damm waar zowel toeristen als gewone Berlijners komen. Café Kranzler Eck met zijn rijke traditie is vakkundig verpest door verbouwing die de zaak moest verhippen, afrader. Nu ongezellig, aanbod van niks en toch duur.

Mitte

Zie ook onder michelinsterren-restaurants.

Unter den Linden
Andere vestiging van Bistro Dressler, internationale keuken, bevalt mij dus beter dan die op de Kudamm met de Duitse happen.

Beroemd café/lunchrestaurant met fijn terrasje, trefpunt van politici: Einstein unter den Linden

Friedrichstrasse/Gendarmenmarkt en omgeving
Veel mooie restaurants (bv Lutter und Wegner, Aigner), prachtige chocoladewinkel met lunchroom op 1e etage Fassbender und Rausch, Grill Royal (Bij Bahnhof Friedrichstrasse, aan de overkant van de Spree), geliefd bij de VIPs, tegenwoordig onder leiding van sterrenkok Roel Lintermans, absoluut top-restaurant met internationale New York-achtige flair. Te groot voor een michelin-ster, heb ik me laten vertellen: 400 couverts mogelijk, maar vaak vol, dus bijtijds reserveren en creditcard meenemen.
Aan diezelfde kant van de Spree maar dan aan de andere kant van de Friedrichstrasse ligt de Schiffbauerdamm, met een rijtje café’s en restaurants. De bekendste: politieke folklore in de Ständige Vertretung, daarnaast de Berliner Republik met heuse bierbeurs, zodat de prijzen wisselen, restaurant Brecht en op de hoek een uitstekend restaurant Ganymed, Franse keuken, naast het theater van Brecht, het Berliner Ensemble.
Even doorlopen en dan rechtsaf naar de Albrechtstrasse, daar aan de rechterhand Boccondivino, erg gezellig en vriendelijk, prima Italiaanse keuken.
Aan de overkant van de Spree: nog een uistekende Italiaan, twee bestekjes in de Michelingids, Il Punto. Formeler dan Boccondivino. De Italiaanse president was er te gast tijdens een bezoek aan de stad. De zaak ligt een beetje verscholen: loop langs Station Friedrichstrasse een stukje langs de Spree (Reichstagufer) en sla linksaf de Neustädtische Kirchstrasse in. Vanaf Unter der Linden kom je er ook: de hoek om bij koffiehuis Einstein en dan doorlopen tot de hoek van de Dorotheeenstrasse.
Bocca di Bacco, Friedrichstrasse, ook reserveren. Dure, elegante italiaan, vaak beroemdheden. Borchhardt aan de Französische Strasse, al voor de oorlog een begrip qua zien en gezien worden, zeer geliefd bij politici en VIPs uit de mode-scene, televisie- en film-wereld, mooie ruimte, matige keuken. Als je toch in de jetset wilt verkeren (o.a. Leonardo di Caprio en Scarlett Johansson gingen je voor) en ook nog echt goed wilt eten, kun je beter naar Grill Royal.
Bij U-Kochstrasse (Checkpoint Charlie) in de Schützenstrasse: aan te bevelen, Frans, Entrecôte (reserveren!).

Hip Mitte

Goede en goedkope Thai: Kamala, Oranienburger Strasse hoek Tucholskystrasse.

Bijzonder danslokaal annex eenvoudig restaurant met Biergarten: Clärchen’s Ballhaus is helaas gesloten, verkocht, hopelijk gaat de nieuwe eigenaar er op den duur mee Verder. Gevestigd in de Auguststrasse achter de Oranienburger Strasse, voor WO2 de joodse wijk, oftewel Scheunenviertel (schuren-wijk), levendige buurt met aardige straatjes, veel galeries en horeca.
In de voormalige joodse meisjesschool, in de buurt van de synagoge, The kosher Classroom, Auguststrasse 11-13, samen met Mogg, voor broodjes pastrami e.d., en Pauly Saal (met michelinster). In het schoolgebouw zijn drie interessante galeries gevestigd.

Rosenthaler Strasse heeft paar leuke Vietnamese restaurants, waarvan ik Chen Che het mooiste vindt, je moet wel geluk hebben, want meestal volle bak.

Omgeving Rosenthaler Platz/Torstrasse: prima Italiaan in een voormalige kleine markthal is Papa Pane, aan het eind van de Ackerstrasse. Lange wachtrijen, je kunt beter reserveren. Zeer attente bediening, erg efficient ondanks de drukte. Aan de overkant van de Torstrasse, op nummer 136, bevindt zich restaurant Mani, in t gelijknamige hotel. Ik ken het niet maar het wordt geprezen, Frans-Israelische keuken.
Op nr 167 dan de topper van de Torstrasse: Bandol sur Mer, michelinster.
Ook in de Torstrasse, nr 195 (tussen U-Rosenthaler Platz en U-Oranienburger Tor): erg lekkere fusion-keuken in Toca Rouge. Heerlijk, maar wees gewaarschuwd: karige verlichting en erg krap! Jong publiek, hippe zaak.

Alexanderplatz en omgeving: niet veel bijzonders. Fast food.

Kreuzberg

Is naast Mitte (en Charlottenburg) eveneens culinair interessant. Dure prestigieuze restaurants in de Fichtestrasse (Le cochon bourgeois) en Paul-Lincke-Ufer, o.a. Volt in een voormalige elektriciteitscentrale aan het Landwehrkanal, en Horvath, met maar liefst twee sterren. Onbegrijpelijk. Vies eten, bonbons van varkensbloed, taartje van melk met riet. Belachelijk arrogante sommelier.
In de Lausitzer Strasse, zijstraat van de Paul-Lincke-Ufer hebben twee sympathieke Brabantse koks het restaurant Lode & Stijn geopend. Groot succes, reserveren noodzakelijk.
Een zeer smakelijke en niet te dure Italiaan is Bar Centrale aan de Yorckstrasse 82, net voorbij de kerk (vanaf de Mehringdamm gezien).
Ook voor kleine beurzen is er in Kreuzberg een keur van multi-culti restaurants, bv in de Bergmannstrasse, Mehringdamm en de Oranienstrasse.
Vleeseters opgelet: voor de echte New York steaks moet je naar de Köpenicker Strasse 92, de Brooklyn Beef Club. U-Märkisches Museum (U2) of U-Heinrich-Heinestrasse (U8).
In de onaantrekkelijke Köpenicker Strasse restaurant word je verrast door `Richard´ op nr 174, Michelinster, voortreffelijk, en iets verderop aan de Spree Restaurant Sage, in oud fabrieksgebouw, leuke plek, maar daarmee is ook alles gezegd. Treurige happen en idem service. Afrader.

Prenzlauer Berg

Hier geen echt bijzondere eetgelegenheden, maar er is natuurlijk van alles, bv Il Pane e le Rose (achter de Biergarten Am Friedrichshain), Mao-Thai in de Wörther Strasse, Russische keuken in gezellig restaurant Pasternak en Israelische gerechten in Masel Topf, bij de Wasserturm (Knaackstrasse, Rykestrasse). Aanrader is ook het Franse restaurant Poulette, naast Pasternak, in een vooroorlogse slagerij.

Het aantrekkelijk ingerichte wijnhuis/delicatessenwinkel Chez Maurice (Bötzowstrasse) is het lievelingsrestaurant van Angela Merkel, zogenaamd Frans, maar ik ben er niet van onder de indruk.
Zander, Kollwitzstrasse 50, is aardig, een goed veganistisch restaurant op nr 54 is Lucky Leek. De Michelingids heeft er een Bib Gourmand voor over.

Echte carnivoren slaan toe in steakhouse The Bird, Am Falkplatz (bij het Mauerpark, Ystader Strasse). Op het terrein van leuke biergarten Pfefferberg (U-Senefelder Platz) ligt groot Spaans restaurant Tauro. Eenvoudige Duitse keuken in het restaurant van Biergarten Prater, de oudste en een van de leukste van de stad, aan de Kastanienallee.

Fast Food

Tot slot beide einden van het spectrum: fastfood en eettempels.

Voor de beroemde Berlijnse Currywurst
De echte Berlijnse currywurst is niet in een darm gekookt, maar een braadworst zonder velletje. En toch consistent. Maar je hebt ze ook met darm. In honderden tentjes te koop.

Voor wie de worst met zijn beroemde saus wil proeven, al dan niet in darm (bereid je dus voor op de vraag `mit oder ohne´) enkele van de meest befaamde adressen:

In Oost Konnopke’s Imbiß, Schönhauser Allee, Prenzlauer Berg
In West Kurfürstendamm 195 (bij de hoek Bleibtreustrasse)
In Mitte Curry 61, in de Oranienburger Strasse nr 6, vlakbij de Hackescher Markt
In Kreuzberg 36, aan de Mehringdamm 36

Daar vlakbij, op nr 32, zie je op elk uur van de dag een lange rij (soms 100 meter) mensen staan wachten bij Mustafa´s Gemüse Kebap. Spiezen of broodjes (Döner) met gegrilld lamsvlees van een draaiend spit, vers afgesneden, met groenten. (Verschil met shoarma: daar wordt het vlees eerst afgesneden en later weer opgewarmd).

Voor de echte gourmets

25 restaurants met Michelin-sterren in Berlijn, te weten één drie-sterrenrestaurant, 5 met twee sterren en 21 met één ster.
Natuurlijk niet goedkoop, maar vaak wel een belevenis. En tussen de middag vaak zeer redelijk geprijsde business-menu’s.

3-sterrenrestaurants

Drie sterren heeft Weinbar Rutz, Chausseestrasse 8.

2-sterrenrestaurants

Facil in Mandala-hotel bij Potsdamer Platz (fantastisch)

Lorenz in hotel Adlon bij de Brandenburger Tor (sjiek)

Horvàth,Paul-Lincke-Ufer 44, arrogant, ziet er ongezellig uit en is totaal niet mijn smaak.

Tim Raue, Rudi-Dutschke Strasse 26, bij Checkpoint Charlie. Heerlijk. Fusion,fantasierijk. De lunch is betaalbaar.

Coda, Friedelstrasse 49, Neukölln, dessertrestaurant,


1-ster restaurants

5 Cinco, in hotel Das Stue, Drakestrasse 1, (Berlin-Tiergarten), van de catalaanse sterrenkok Paco Peres, werkte in het legendarische restaurant El Bulli, dus avant-garde, moleculaire keuken (moet je van houden).
Hugos in Hotel Intercontinental, Budapester Strasse 2.
Klassiek Duits is Frühsammers Restaurant, Flinsberger Platz 8, Wilmersdorf.
Franse keuken in Semmler, Sächsische Strasse, Wilmersdorf.
Eveneens in Wilmersdorf: Bieberbau, Durlacher Strasse. Gezellig en ouderwets, traditionele Duitse keuken.
Zeer goed en prettig is Richard, Köpenicker Strasse 174 in Kreuzberg, een onverwacht genoegen in schamele buurt.
Bandol sur Mer, Frans, Torstrasse 167.
Op Friedrichstrasse 218 restaurant met wonderlijke naam Nobelhart & Schmutzig.
Einsunternull, Hannoversche Strasse 1, zijstraat van de Chausseestrasse.
Pauly Saal, Auguststrasse 35, in de voormalige joodse meisjesschool.
Franse keuken in Skykitchen, Landsberger Allee 106, Lichtenberg. Erg ver weg maar loont de moeite, zeggen mijn bronnen.
Tulus Lotrek, Fichtestrasse 24, Kreuzberg.
Cookies Cream (vegetarisch), heerlijk, Behrenstrasse 55 in Mitte.
Golvet, Potsdamer Strasse 58, Schöneberg.

Nieuw: Irma la Douce, Potsdamer Strasse 102, Schöneberg en Faelt, Vorbergstrasse 10A, Schöneberg

Ernst ,Gerichtstrasse 54, Mitte

SAVU, Kurfürstendamm 160, Finse chefkok

Kin Dee, Lützowstrasse 81,Schöneberg,Thai

Cordo, Grosse Hamburger Strasse, Mitte

Prism, Fritschestrasse 48, Charlottenburg. orientaals

Wanneer u deze website verder blijft gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Verdere informatie

De instellingen op deze website laten cookies toe, want zo kunt u deze site het beste gebruiken. Als u deze site gebruikt zonder de cookie-instellingen te veranderen of op `akkoord´ klikt, stemt u hiermee in.

Sluiten